Hero Werkwijze Cultuur- en gedragsverandering

Cultuur- of gedragsverandering. Waar begin je?

Werkwijze Cultuur- en gedragsverandering

Het veranderen van gedrag is een complex vraagstuk. Want waar begin je dan? Het NLOI heeft aansluiting gezocht bij de aanpak van John Kotter, emeritus hoogleraar leiderschap aan de befaamde Harvard Business School. Hij wordt gezien als een van dé experts op het gebied van verandermanagement.

Het gedachtegoed van Kotter hebben wij vertaald naar de volgende aanpak:

  • Creëer awareness: wij laten medewerkers inzien waarom verandering belangrijk is en bespreken de redenen om meteen in actie te komen.
  • Verzamel een leidend team: het is niet het NLOI dat aan de gang gaat! In overleg met opdrachtgevers stellen wij een team samen met mensen met die over de juiste kwaliteiten beschikken om verandering kunnen sturen. Teamleden met leiderschapskwaliteiten, geloofwaardigheid, communicatieve vaardigheden, autoriteit, analytische vaardigheden en een gevoel van urgentie zijn belangrijk.
  • Ontwikkel een visie en strategie voor de verandering: het moet voor iedereen binnen de organisatie volstrekt duidelijk zijn waarom er veranderd moet worden en hoe dat dan gedaan gaat worden. Wij ondersteunen daarbij.
  • Maak het mogelijk te handelen: medewerkers moeten vertrouwen voelen om onveilige situaties te melden. In feite zouden ze daarop beloond moeten worden. Wij hanteren daarvoor bewezen methodieken op het gebied van gedragsverandering.
  • Korte termijn successen: het is ontzettend belangrijk dat medewerkers snel zien hoe succesvol de nieuwe aanpak is. Dat betekent dat wij in korte tijd aan organisaties kunnen laten zien dat het werkt!
  • Kort en snel: niet verzaken, doorpakken en zo de spirit er in houden. Zorg dat het gebeurt!

Hearts & Minds

Bij bovenstaande stappen hanteren wij gedeelten uit de toolkit van Hearts & Minds.

Meer weten over de manier waarop wij cultuur en gedrag veranderen? Vraag een gratis adviesgesprek aan of voel u vrij om ons te bellen bij eventuele vragen. Wij staan klaar u te helpen bij het kiezen van de oplossing die het best bij uw behoeften past. Een telefoontje is snel gepleegd.

Naar contactformulier