Hero Yolande Brada

Yolande Brada

“Iedereen die stopt met leren is oud, of je nu twintig of tachtig bent. Iedereen die blijft leren, blijft jong.” 

Yolande Brada is een ervaren consultant, facilitator en coach en past haar kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven als het gaat om het begrijpen van de eigen veiligheidscultuur. Daarnaast is ze als umpiring professional actief in de sport.

In het bedrijfsleven heeft Yolande geleerd dat aandacht voor de veiligheid cruciaal is voor het optimaal functioneren van het gehele bedrijf, ongeacht de eigen veiligheid of die van het bedrijf. Iedereen, op alle niveaus, moet zich bewust zijn van de risico’s die er zijn, vooral in productiebedrijven.  Of het nu de petrochemische industrie, de verpakkingsindustrie en alle andere vormen van de maakindustrie betreft, er moet continu focus zijn op de zogeheten HSE-culture: health, safety and environment.

Voor het NLOI treedt Yolande op als facilitator voor onder meer workshops en het begeleiden van processen van https://heartsandminds.energyinst.org op het gebied van de veiligheidscultuur. Daar waar gedragsverandering gewenst is, gebruikt ze als aanvulling daarop haar expertise voor OBM-trajecten bij bedrijven en organisaties.

Yolande is gecertificeerd Practitioner OBM nadat ze aan de VU in Amsterdam de opleiding ‘Organisational Behavior Management’ heeft gevolgd, die is gebaseerd op de wetenschappelijke aanpak van Aubrey Daniels ‘Bringing out the best in people’.  Daarnaast is ze ook practitioner SpotlightProfile, een coachingtool – eveneens met een wetenschappelijke basis – die kan worden ingezet om mensen of sporters onder druk te coachen en om mensen in teams effectiever met elkaar te laten samenwerken.

Dit alles heeft er uiteindelijk toe geleid dat Yolande – met haar kennis en ervaring in de profit en de non-profit sector, haar managementachtergrond en haar didactische en coachvaardigheden – op enthousiaste en gedreven wijze optreedt als facilitator. Haar professionaliteit en haar passie om mensen zich te laten ontwikkelen komen terug in de trainingen en workshops die zij geeft.

Op dit moment is Yolande actief op twee fronten:  in het bedrijfsleven als facilitator en coach en in de sport als consultant en docent-opleider in de arbitragewereld via haar eigen bedrijf en als projectleider Arbitrage (in deeltijd) bij NOC*NSF.

Na een 45-jarige carrière heeft Yolande op veel vlakken de nodige expertise meegekregen. Ze is altijd blijven leren en dat heeft haar gebracht van directiesecretaresse (secretaresse van het jaar 1989) via politiewoordvoerder tot manager (bankwezen, hotel, sport) en tenslotte tot het hebben van een eigen bedrijf. Deze verscheidenheid aan functies en branches zorgt er voor dat Yolande zich goed kan inleven en verplaatsen in verschillende situaties.

Naast haar maatschappelijke loopbaan heeft Yolande zich van jongs af aan ingezet voor het verenigingsleven in diverse functies, is ze scheidsrechter geweest in de landelijke hockey hoofdklasse en bij internationale toernooien. Vanaf 2000 is ze verder gegaan als umpires manager/coach bij tal van evenementen voor zowel de Europese als Internationale hockeybonden, zoals bij de Olympische Spelen van Athene, de Jeugd Olympische Spelen en diverse EK’s en indoor world cups. Ze is Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Yolande Brada - gecertificeerd Practitioner OBM